Op zoek naar stressvrije vakanties voor mensen met autisme

De zomer komt eraan! Dat betekent dat iedereen druk in de weer is met het uitstippelen van de vakantieplannen. Voor sommigen is dit op reis gaan naar een warme bestemming en vooral ontspannen, voor anderen betekent dit op citytrip gaan en nieuwe culturen ontdekken. Nog anderen blijven liever thuis en gaan af en toe eens op daguitstap. Kortom, vakantie betekent voor iedereen weer wat anders, maar het hoort vooral leuk te zijn.

Voor vele mensen met autisme en hun omgeving gaat vakantie echter ook gepaard met stress. De stress omwille van de structuur die wegvalt, de onvoorspelbaarheid van de onbekende bestemming, de drukte van het toeristische seizoen en de andere vakantiegangers… Hierdoor kan het zijn dat ze gewoon liever thuisblijven.

Hier probeert Toerisme voor Autisme verandering in te brengen! Iedereen verdient het immers om te genieten van een welverdiende vakantie! We ondersteunen toeristische organisaties zoals musea, hotels, luchthavens, kamporganisaties, sportverenigingen en zoveel meer in hun zoektocht naar een autismevriendelijke aanpak op maat. Deze aanpak is bovendien niet enkel waardevol voor mensen met autisme. Aanpassingen die immers cruciaal zijn voor de reiziger met autisme, kunnen een meerwaarde zijn voor elke vakantieganger. Denk maar aan jonge kinderen die ook baat hebben bij structuur of volwassenen met hsp die nood hebben aan minder prikkels.

Als reiziger kan je op de website van Toerisme voor Autisme heel wat tips en informatie vinden over hoe jij jouw volgende uitstap of vakantie aangenamer kan laten verlopen. Daarnaast vind je er intussen meer dan 100 visuele stappenplannen die jij kan gebruiken om jouw volgende bezoek voor te bereiden. Zo krijg je bijvoorbeeld een gedetailleerd overzicht van wat je kan verwachten van een bezoek aan ZOO Planckendael, maar ook een bezoek aan Zwin Natuurpark wordt tot in de puntjes visueel voorgesteld. Op die manier weet je beter hoe jouw bezoek er kan uitzien en kan je met minder vragen en zorgen op stap gaan.

Binnenkort lanceert Toerisme voor Autisme een online cursusplatform, waarbij alle informatie omtrent neurodivers reizen op een hapklare manier naar jou toe gebracht wordt. Zo zal je er leren over hoe jij een vliegtuigreis zo aangenaam mogelijk kan laten verlopen, hoe je een eigen sensorische toolkit samenstelt en zoveel meer. Voor deze sensorische toolkit werken we bovendien samen met Nathalie van Snoezels, aangezien haar aanbod absoluut in lijn staan met de prikkelbeleving op maat waar we voor staan.

Tot slot deelt Toerisme voor Autisme op sociale media en via de nieuwsbrief regelmatig tips over autismevriendelijke vakanties, nieuwe initiatieven of kamporganisaties die zich inspannen voor meer toegankelijkheid, op vliegtuigreis gaan en zoveel meer. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van het nieuwe online aanbod? Volg ons dan zeker op sociale media of via de nieuwsbrief!

Geschreven door Sien Depoortere – www.toerismevoorautisme.be


De Psoas.. een bijzondere spier!
Laatste berichten
6 unieke cadeau's voor kinderen die ook echt een meerwaarde hebben
Unieke cadeaus voor hem en voor haar met dat tikkeltje extra
Weet jij wie er achter het droomdeurtje woont?