De Psoas.. een bijzondere spier!

In deze blog duiken we in de psoas en ontdek je waarom deze spier zo interessant is.

Psoas - wat?

De Iliopsoas of psoas is in balans de fysieke kern van ons lichaam. Hij is van essentieel belang voor onze lichaamshouding, gevoel van evenwicht en ons bewegingsapparaat. Ook beïnvloedt de psoas onze organen en ademhaling.

Psoas - Waar?

De psoas is een spiergroep van 3 flinke spieren die verscholen zit in het bekken. De psoas zit vast aan de ruggenwervels en loopt achter de organen in de buik, via de lies zo naar de binnenkant van de onderbenen.

Psoas - bij stress

Wat we vastzetten in ons hoofd komt ook vaak vast te zitten in ons lichaam. En andersom. Als deze spier te gespannen wordt, kan hij een rol spelen in het ontstaan en onderhouden van een reeks van klachten.

De psoas is gevoelig voor stress en trauma's. Niet doorleefde spanningen, ook van 'vroeger', slaan zich hierin op.

Na een traumatische gebeurtenis van een dier ( bijv. denk aan een hert dat op de vlucht is voor een leeuw), schudt deze zich instinctief uit en ontlaadt zo zijn spanning. Mensen (als denkende wezens) blijven vaak doorgaan en zetten hiermee het trauma vast in hun lichaam. Spieren worden dan vaak onbewust strak aangespannen. Echter ook een verkeerde houding en langdurige overbelasting kunnen er de oorzaak van zijn dat de psoasspier gespannen raakt.

Klachten die een gespannen Psoas spier kunnen geven:

  • Onverklaarbare buikpijn
  • (lage) Rugpijn
  • Heupklachten, pijn in de lies
  • Verkeerde houding -Menstruatie- en vruchtbaarheidssproblemen -Impotentie
  • Hoge ademhaling
  • Darmklachten en obstipatie
  • Psycho-emotionele klachten - leven vanuit het hoofd

Psoas: "Spier van de ziel"

Vaak zien we dat er emoties loskomen bij een massage van deze spiergroep. Dat hou je allemaal daar vast, diep in je buik.

Ruimte creëren voor je psoas is essentieel om ook je emoties tot rust te brengen. Om emoties te verwerken. Ruimte voor je ziel, om gewoon "te zijn"

In mijn praktijk kan je terecht voor de Psoas Release, een diepgaande massage waarbij het buik- en bekkengebied gemasseerd wordt.

Daarnaast wordt ook de rest van het lichaam stevig gemasseerd om ook hier tot een volledige ontspanning van de spieren te komen.

Liefs Lesley

Boek nu je massage bij Lesley en gebruik de kortingscode SNOEZELS voor 10% korting.

www.bloomandbalance.be


De Psoas.. een bijzondere spier!
Laatste berichten
6 unieke cadeau's voor kinderen die ook echt een meerwaarde hebben
Unieke cadeaus voor hem en voor haar met dat tikkeltje extra
Weet jij wie er achter het droomdeurtje woont?