Hoe doe je aan zelfzorg tijdens je zwangerschap?

Dit is een gastblog van Selina Verniers van zenzwangerzijn.be

Proficiat! Er groeit een wondertje in je buik! Binnenkort verandert je leven voorgoed. Want ja, laat me meteen maar eerlijk zijn. Een kind krijgen en opvoeden heeft best wel wat impact op je leven: wie je bent, wat je elke dag doet, hoe je relatie is met jezelf of met je eventuele partner.

En het onbekende dat je te wachten staat, kan je heel onzeker maken. Enfin, dat was het bij mij toch. En ik hoor het ook wekelijks tijdens de zwangerschapsyogalessen die ik geef. Daarom vind ik het belangrijk om jou te empoweren tijdens je zwangerschap zodat je vol vertrouwen je kindje draagt en op de wereld zet. Voor jezelf zorgen tijdens je zwangerschap is dan ook belangrijk want onrechtstreeks zorg je ook voor ongeboren kindje. En dat gaat veel verder dan opletten op wat je eet en drinkt.

Zo is het ook belangrijk om het rustiger aan te doen tijdens je zwangerschap. En dan bedoel ik vooral op vlak van stress. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan stress nefast kan zijn voor de ontwikkeling van je kindje tijdens de eerste 1000 dagen.

Zelfzorg is je stresslevel verlagen en rust toelaten. Hoe doe je dat dan?

  1. Blijf in beweging: wandelen, fietsen, dansen… blijf het vooral doen terwijl je zwanger bent. Alles waar een lage tot gemiddelde inspanning voor nodig is, is goed. Ook yoga kan ervoor zorgen dat je letterlijk en figuurlijk wat meer ademruimte creëert in je lichaam.
  1. Bereid je voor op de bevalling: Leer bij over wat er gebeurt als je moet bevallen en welke tools je kunnen helpen. Maak ook op voorhand keuzes over hoe je bevalling er mag uitzien. Wil dit zeggen dat het er dan zo zal uitzien? Neen. Maar het kan je wel helpen om je wensen kenbaar te maken aan je zorgverleners.
  1. Ga aan de slag met affirmaties. Zorg dat je niet overweldigd wordt door negatieve gedachten en verhalen. Affirmaties zijn positieve zinnetjes die je steeds herhaalt zodat je onderbewustzijn het ook echt gaat geloven. Vermijd woorden zoals NEE of GEEN en zeg je gedachte steeds in tegenwoordige tijd. Vb: Ik ben positief en krachtig.

Heb je nu zoiets van: waauw, hiermee wil ik echt aan de slag gaan! Maar weet je niet goed hoe?

Dan is het Zen Zwanger Zijn kaartenset + doeboek je ideale gids richting meer zelfvertrouwen in jezelf en je lichaam.

De kaartenset met bijhorend doeboek bestaat uit een 40-tal oefeningen met o.a.: yogahoudingen, affirmaties, meditaties, ademhalings – en ontspanningstechnieken en weetjes over zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd. Bovendien worden de oefeningen ondersteund door een videoplatform.

Veel liefs,
Selina


De Psoas.. een bijzondere spier!
Laatste berichten
6 unieke cadeau's voor kinderen die ook echt een meerwaarde hebben
Unieke cadeaus voor hem en voor haar met dat tikkeltje extra
Weet jij wie er achter het droomdeurtje woont?