Ontprikkelen na je werkdag

Als HSP krijgen we zoveel prikkels binnen, zeker op een werkdag pik je heel wat op: een straffe parfum van een collega of klant, muziek die (te) luid staat, het humeur van je directe collega’s. Iedereen krijgt deze prikkels binnen maar als HSP komen ze nog harder binnen en heb je een langere tijd nodig om ze te verwerken.

Zo kan het zijn dat je op het einde van de dag helemaal overprikkeld thuis komt.

Hoe kan je dan het best ontladen en helemaal terug tot rust komen?

Ja kan op verschillende manieren ontprikkelen en elke dag is ook anders. Kies vooral waar jij op dat moment nood aan hebt!

Je hoofd leegmaken

Bij teveel (mentale) prikkels kan het helpen om je hoofd eerst even leeg te maken. Dit kan je doen door te schrijven. Dit geeft je overzicht en ook meer inzicht in wat er is gebeurd en waar je overprikkeld van bent geraakt.

In het begin kan het moeilijk zijn om te schrijven over je gevoelens maar zoals alles vraagt dit tijd en oefening! Een leuk notitieboekje en een rustig plekje kunnen je hierbij helpen.

Hoe ga je hier nu mee aan de slag? Zet je wekker op 10 min. en schrijf alles op wat er in je opkomt (gevoelens, irritaties, gedachten, mijmeringen, zorgen, plannen..), ‘dump’ als het ware alles op papier.

Het kan helpen om hier een vast ritueel van te maken, op een vast moment in de dag.

(TIP: luist er ook even naar de podcast: 'Schrijven als zelftherapie')

Beweeg

Soms heb je geen nood meer om met je gedachten bezig te zijn en is het beter om even te focussen op je lijf. Je kan ook beiden doen, kies wat er bij jou past!

Je kan dit op verschillende manier doen: spring en dans alles ervan af op jouw favoriete muziek! Zeker wanneer je veel spanning hebt ervaren gedurende de dag is dit een heerlijke manier om je lichaam helemaal te laten ontladen. Ook wandelen of fietsen in de natuur kan goed doen!

Aarden is ook iets dat je helemaal terug tot rust kan brengen en het hoeft niet zo zweverig te zijn als het klinkt. Dit kan je doen door op blote voeten in huis of in de tuin rond te lopen. Maar ook: werk met je handen! Ga even een plant verpotten, doe wat in de tuin. Ga letterlijk met je handen in de aarde zitten of leg je in het gras en voel je gedragen door de aarde!

Knuffelen

Lichamelijk contact met je partner, je gezinsleden, huisdieren helpt je om je stresshormonen te doen dalen. En er komen nog extra gelukshormonen vrij! Dus knuffel bij het thuiskomen erop los! Is er niemand thuis? Naast je huisdieren kan je ook een kussen nemen en hiermee knuffelen en liefde voor jezelf voelen.

Prikkel je zintuigen

Heerlijk tot rust komen kan door dingen te doen die je zintuigen prikkelen. Steek bv. kaarsen aan, neem een geurend bad, smeer je in met lotion, luister naar rustige muziek of kruip onder een zacht dekentje met een heerlijk warmtekussen.

Welke manier ga jij uitproberen? Laat je leiden door je gevoel en wat je op dat moment nodig hebt!

Geschreven door Britt Van den Bosch - coach en eigenaar van Plan Rust - www.planrust.be


Zechsal magnesium gel
€13,95
Lavendel olie
€11,75
Warmies Schaap
€24,99
Nekwarmer Deluxe
€29,99
Laatste berichten